Mâna Fatimei sau Hamsa

Cu siguranță ați observat simbolul mânuței folosit în realizarea bijuteriilor și probabil v-ați întrebat ce simbolizează de fapt și de ce este atât de frecvent întâlnit.

Simbolul Hamsa sau Mâna Fatimei își are originea în cultura ebraică fiind la fel de reprezentativ ca și Steaua lui David. Simbolul ochiului desenat pe o palmă deschisă a purtat diverse denumiri de-alungul timpului: Ochiul fatimei, Mâna Fatimei sau Mâna lui Miriam. Acest simbol este folosit de foarte mult timp în culturile ebraice, creștine și islamice ca un simbol păgân al fertilității.

Prima apariție a acestui simbol datează din secolul IV sub forma unui desen pe Poarta Judecății a unei fortărețe islamice din sudul Spaniei.

Potrivit legendei ebraice, Mâna Fatimei a devenit un simbol al încrederii și speranței după ce, bărbatul unei femei, pe nume Fatima, s-a întors într-o zi acasă cu o a doua nevastă. Tristețea și suferința femeii a fost atât de mare încât a continuat să își vadă de treabă în bucătărie nerealizând că amesteca mâncarea de pe foc cu mâna goală rănindu-se grav. Ali, bărbatul ei a realizat câtă suferință i-a provocat și a renunțat la cea de-a doua nevastă.

De atunci, Mâna Fatimei a devenit simbolul protecției, al încrederii și speranței în culturile ebraică și musulmană.

Ochiul ce apare pe mânuță, numit Ochiul lui Dumnezeu atrage noroc, iubire și protecție pentru cei care îl poartă.

Astfel, bijuteriile ce folosesc simbolul Hamsa pot fi considerate amulete norocoase și protectoare pentru cei care aleg să le poarte asupra lor.

Acest simbol se regăsește și în pandantivele Stardust disponibile în colecția Glow In The Dark.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *