Semnificația Mandalei

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu mandalele, încep cu o o scurtă introducere în ceea ce privește semnificația termenului și rolul pe care îl au acestea în diverse sisteme religioase. Cuvântul este de origine sanscrită și înseamnă în traducere literală – cerc.

Însă nu este vorba de orice fel de cerc, e un cerc magic, un cerc încărcat de semnificație sacră. Prin extensie, termenul a ajuns să semnifice în mod generic orice desen, diagramă, model geometric circular care reprezintă în sens metafizic sau simbolic întreg universul – macrocosmosul – sau prin echivalență – microcosmosul ființei umane.

Rolul pe care îl au mandalele în practicile religioase orientale este de a înlesni accesul discipolului la o anumită stare mentală, de a facilita meditația sau de a face legătura cu anumite zeități reprezentate de obicei în centrul mandalei: „Ele sunt în sens indian yantra, adică instrumente de meditație, de cufundare în sine, de concentrare și de realizare a experienței interioare […].

Servesc totodată producerii unei ordini interioare – motiv pentru care de multe ori, atunci când apar în serii de imagini, urmează nemijlocit după stări haotice, dezordonate, conflictuale și marcate de angoasă. Ele exprimă ideea refugiului sigur, a reconcilierii interioare și a totalității.(C. G. Jung, Arhetipurile și inconștientul colectiv, p. 444).

Cu cât acordăm mai multă energie, mai mult timp și atenție inconștientului, acesta va oferi înapoi înzecit.

Bijuteriile sau accesoriile ce reprezintă simbolul mandalei oferă sentimentul de reîntregire, de revitalizare și întinerire. Acestea sunt primul pas spre o transformare personală și spirituală, dar și de reconectare cu natura.

Disponibile sub diverse modele în colecția Bohemia.

Sursa: traiesteconstient.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *